Kanaalbrug van de Orb

Kanaalbrug van de Orb

Kanaalbrug over de Orb

Het « Canal du Midi », krijgt hier vroeg of laat zijn eigen artikel. Het is een architecturaal wonder dat zowel op bouwkundig, kunstzinnig, economisch en sociaal vlak heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van zuidwest Frankrijk. De 17e -eeuwse constructie heeft als doel de Atlantische Oceaan en de Middellandse Zee te verbinden, via Toulouse, zodat de omweg via de straat van Gibraltar niet meer vereist was. Louis XIV, de zonnekoning, geeft in 1666 het startschot voor de constructie van het “Canal royal du Languedoc”, het deel tussen Toulouse en de Middellandse Zee dat later herdoopt zou worden tot “Canal du midi”, één van de oudste kanalen vandaag nog in gebruik.

Genoeg hierover, dit artikel gaat over één van de architecturale hoogstandjes van dit kanaal, De “Pont-Canal de l’orb” letterlijk vertaalt het “brug-kanaal van de Orb”.

Het Canal du Midi, zoals hij oorspronkelijk werd gebouwd, gaat in Béziers over in de plaatselijke stroom de “Orb”, om even lager via een sluis terug over te gaan in het Canal du Midi. Gedurende 200 jaar zal deze overgang problemen leveren door de onregelmatige stroming van de Orb: in de zomermaanden, staat er vaak amper genoeg water in de Orb om intensieve scheepvaart toe te laten, gedurende de wintermaanden is de rivier zodanig woelig dat veilig schipperen moeilijk wordt. 

Hoewel sinds 1684, kort na de bouw van het Canal du Midi, voor het eerst over gesproken wordt over de bouw van een brug over de Orb, zal men eerst 200 jaar lang proberen deze moeilijkheden te overwinnen via dammen, dijken, sluizen en overlaten. Het project wordt te groots en te prijzig wordt geraamd.

Begin 19e eeuw richten zware overstromingen een ravage aan in de regio en de scheepvaart wordt sterk in de war gebracht, hierdoor wordt in 1854 uiteindelijk de beslissing genomen toch door te gaan met de bouw van een brugkanaal en zo het probleem définitief op te lossen. De bouw vangt uiteindelijk 3 jaar later aan en zal vanwege zijn omvang en complexiteit regelmatig stilliggen.

De Pont-Canal de l’Orb is een imposant bouwwerk. De constructie is 12 meter hoog, 28 meter breed en bespant aan de hand van 7 gewelven een afstand van 240 meter, langs weerskanten worden sleepwegen voorzien, die vandaag als wandelpaden toegankelijk zijn. De galerijen onder het dek zijn niet enkel esthetisch maar dienen ook ter inspectie van het bouwwerk. Tot vandaag is het een van de grootste brugkanalen van Frankrijk.

Sinds 1962 is het bouwwerk opgenomen in de lijst van historische monumenten van Frankrijk.

 

Béziers is het bezoeken waard. Het is een aangename stad met een rijke geschiedenis. Je kunt er makkelijk een dag of twee kunt vertoeven. De wandeling langs het Canal du Midi en over de Pont-Canal is magnifiek. Je geniet er van de rust en de natuur. Wilt u wat meer? Huur een bootje en maak de oversteek zelf! Voor de sportievere onder jullie is er ook de mogelijkheid het Canal du Midi te volgen met de mountainbike of koersfiets

Een reactie achterlaten

Reset password

Enter your email address and we will send you a link to change your password.

Aan de slag met uw account

om je favoriete huizen en meer op te slaan

Sign up with email

Aan de slag met uw account

om je favoriete huizen en meer op te slaan

By clicking the «SIGN UP» button you agree to the Terms of Use and Privacy Policy
Powered by Estatik
%d bloggers vinden dit leuk: